Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Uniwersytet Śląski otrzymał decyzję o udzieleniu ochrony patentowej kolejnego wynalazku. Twórcą rozwiązania pn. „Sposób otrzymywania stabilnego włóknistego kompozytu stopu Al-Cu-Co z frakcją fazy kwazikrystalicznej” jest dr hab. prof. UŚ Włodzimierz Bogdanowicz z Zakładu Krystalografii INoM.

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania stabilnego włóknistego kompozytu stopu Al-Cu-Co z frakcją fazy kwazikrystalicznej. Proces jego otrzymywania składa się z pięciu etapów: w pierwszym – poprzez stopienie składników przeprowadza się syntezę stopu Al-Cu-Co w piecu indukcyjnym, w drugim – przeprowadza się szybką krystalizację stopu poprzez wylanie go do miedzianej wlewnicy, otrzymując wlewek w postaci płytki o grubości od 4 do 8mm. Następnie w trzecim etapie z wlewka poprzez szlifowanie przygotowuje się płytkę wsadu o grubości od 1,5 do 3,5mm, po czym w czwartym etapie przeprowadza się kierunkową krystalizację płytki wsadu przy wartości poziomej składowej gradientu temperatury 6 K/mm oraz przy prędkości obniżania temperatury 2 K/min. Z otrzymanej w ten sposób płytki trójwarstwowej, w piątym etapie zeszlifowuje się warstwy górną i dolną pozostawiając jedynie środkową warstwę kompozytową.

Oddział Dziekanatu WIiNoM

kierunku Inżynieria Materiałowa w Chorzowie

w miesiącu sierpniu 2016 będzie

NIECZYNNY

  

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Studentów od września 2016 roku Dziekanat WIiNoM wprowadza możliwość elektronicznego składania wniosków o pierwsze przedłużenie sesji za pośrednictwem USOSWeb. W związku z tym koniecznie prosimy o uzupełnienie w systemie Waszych aktualnych adresów e-mail. Prosimy o zapoznanie się z instrukcją składania podań. Rozpatrzone przez Prodziekana podanie należy wydrukować i przedstawiać przy zaliczeniu prowadzącemu.

Kolejne przedłużenia sesji pozostają bez zmian (pismo+indeks złożone w podanym terminie w dziekanacie).

Instrukcja składania podań przez USOSWeb

Dnia 15.07.2016 r. o godz. 1200 w sali 48 Wydziału Informatyki i Nauki o Materiałach Sosnowiec, ul. Żytnia 12 odbędzie się 

publiczna obrona rozprawy doktorskiej

Pana mgr. inż. Roberta Paszkowskiego

 

nt.: "Analiza zmian strukturalnych monokryształów niobianu strontowo-barowego w obszarze przejścia fazowego".

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.