Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Rok 2016 dobiega końca, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.

W tych wyjątkowych dniach Dyrekcja Instytutu Nauki o Materiałach
pragnie złożyć najserdeczniejsze życzenia wszystkim

Pracownikom, Studentom oraz Przyjaciołom Instytutu.

Życzymy Państwu, by Nowy Rok był czasem wyzwań,
nowych horyzontów i sukcesów na polu naukowym oraz osobistym.

Zapraszamy na konferencję Copernicus Center @ SMCEBI, która odbędzie się w ŚMCEIBI w dniach 16-17 listopada. 

Myśl przewodnia konferencji koncentruje się wokół różnych tematów filozoficzno-fizycznych. Gościem specjalnym konferencji będzie ks. prof. Michał Heller, który wygłosi wykład pt. „Człowiek we   Wszechświecie Kopernika”.

Szczegółowe informacje dostępne są tutaj.

3 listopada 2016 roku o godz. 12.00 w auli P/0/01 w ŚMCEiBI odbędzie się spotkanie konsultacyjne dotyczące stypendiów Deutscher Akademischer Austauschdienst e.V. – DAAD (Niemieckiej Centrali Wymiany Akademickiej), które adresowane jest do pracowników, doktorantów i studentów uczelni. W wydarzeniu udział weźmie reprezentantka DAAD Elisabeth Venohr, która przedstawi szczegółowe informacje na temat oferty stypendialnej DAAD na rok akademicki 2017/2018 i pomoże przy wypełnianiu dokumentów aplikacyjnych.
Wśród poruszanych na spotkaniu zagadnień znajdą się m.in. kwestie dotyczące ubiegania się o stypendia w Niemczech, m.in. na wakacyjne kursy języka niemieckiego dla zaawansowanych studentów i absolwentów studiów I stopnia, na krótkoterminowe i roczne pobyty badawcze dla doktorantów i młodych naukowców, studia doktoranckie, pobyty badawcze/staże artystyczne dla naukowców i nauczycieli akademickich. Konsultacje będą odbywać się w języku angielskim bądź niemieckim.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie: www.daad.pl/pl

 

 

Podczas 10. Międzynarodowej Warszawskiej Wystawy Wynalazków IWIS 2016 zorganizowanej przez Stowarzyszenie Polskich Wynalazców i Racjonalistów, która odbyła się w dniach 10-12.10.2016 r. w Warszawie przyznano złoty medal z wyróżnieniem dla rozwiązania opracowanego przez interdyscyplinarny zespół autorów: A.Swinarewa, Z.Grobelnego, K.Jasika, H.Okła, B.Rozwadowskiej, G.Nowickiego, T.Flaka, J.Gabor, M.Łężniak i B.Swinarew, twórców wynalazku: "Sposób otrzymywania modyfikowanych poliestrów, zwłaszcza poliwęglanu, o właściwościach antybakteryjnych, stosowanych w druku przestrzennym" Rozwiązanie to znalazło się w centrum zainteresowań firm zajmujących się drukiem przestrzennym i w niedługim czasie rozpocznie się jego komercjalizacja.

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.