Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Zakład Badań Strukturalnych w szczególności oferuje:  

  • Określanie struktury krystalicznej z wykorzystaniem metod LeBaila i Ritvelda. 
  • Jakościowa i ilościowa rentgenowska analiza fazowa (w tym również badania wysokotemperaturowe).
  • Charakterystyka struktury materiałów cienkowarstwowych przy pomocy reflektometrii, SKP i mikroskopii elektronowej. 
  • Wyznaczanie temperatury i ciepła przemian fazowych. 
  • Badania struktury krystalicznej materiałów i warstw powierzchniowych z wykorzystaniem transmisyjnej i skaningowej mikroskopii elektronowej, w tym: techniki wykorzytsujące precesję wiązki elektronów (TEM),  wysokorozdzielczej mikroskopii elektronowej z możliwością określania składu chemicznego w nanoobszarach (EDS) oraz metody EBSD. 
  • Badania topografii powierzchni przy pomocy skaningowego mikroskopu elektronowego.
  • Badania "in situ" w skaningowym mikroskopie elektronowym - badania wysokotemperaturowe, badania krystalografii powierzchni metodą EBSD w zależności od temperatury.
  • Wyznaczanie tekstury metodą rentgenograficzną i metodą EBSD. 
  • Badania składu chemicznego powierzchni metodą spektroskopii Augera, EDS, metodą fluorescencyjną. 
  • Badanie właściwości fizycznych warstw wierzchnich metodą nanoindentacji.
  • Badanie struktury powierzchni metodą AFM. 
  • Ekspertyzy dotyczące jakości i wad w materiałach i wyrobach oraz doradztwo techniczne w zakresie doboru materiałów na określone wyroby.
  • Szkolenie w zakresie stosowania nowoczesnych metod badawczych. 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.