Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Wyposażenie pracowni Zakładu Badań Strukturalnych

●Dyfraktometr rentgenowski typu X`Pert-Pro firmy PHILIPS (Wyposażenie dodatkowe: kamera wysoko-temperaturowa HTK 2000, detektor XCelerator, Koło Eulera). 
● Dyfraktometr rentgenowski typu PW 1130 firmy PHILIPS (Wyposażenie dodatkowe: przystawka do badania tekstury).
● Dyfraktometr rentgenowski z licznikiem czułym na pozycję CPS 120 firmy INEL (wyposażenie dodatkowe: kamera niskotemperaturowa).
● Kamera niskokątowa typu Kratki do badań efektu SAXS. 
● Wysokorozdzielczy mikroskop elektronowy JEM-3010 firmy JEOL (parametry: napięcie przyśpieszające - 300 kV, zdolność rozdzielcza - punktowa 0,17 nm, liniowa – 0,14 nm) (wyposażenie dodatkowe: kamera "slow-scan", spektrometr EDS, uchwyt do grzania i chłodzenia próbki, urządzenie do precesji wiązki).
● Skaningowy mikroskop elektronowy JSM-6480 firmy JEOL (zdolność rozdzielcza - 3 nm); wyposażenie dodatkowe: przystawka EBSD, spektrometr EDS, mikro lampa rentgenowska, stolik do grzania próbek, stolik do rozciągania próbek.
● Polerki typu PIPS firmy Gatan.
● Polerka jonowa typu XLA 2000 firmy South Bay Technology; wyposażenie dodatkowe: stolik umożliwiający chłodzenie próbki.
● Spektrometr elektronów Auger`a SEA 02 wyprodukowany przez JTE PY.
● Różnicowe kalorymetry skaningowe firmy Perkin-Elmer oraz Mettler (badania w zakresie temperaturowym: od 140oC do 600 oC ).
●Termoanalizator firmy Mettler (badania w zakresie temperaturowym: od 20oC  do 1400oC). 
● Dylatometry do badania zjawiska pamięci kształtu (badania w zakresie temperaturowym: od 70oC  do 450 oC). 
● Triboindenter TI 950 firmy Hysitron. 
● Mikroskop AFM Quesant Q-Scope 250.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.