Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

● Badanie struktury atomowej i defektowej materiałów inżynierskich i biomateriałów za pomocą spektroskopii efektu Mössbauera i anihilacji pozytonów.  

● Badanie procesów uporządkowania atomowego i wydzielania w krystalicznych i amorficznych stopach metali. 

● Badanie struktury powierzchni metali i stopów za pomocą metody elektronów konwersji w spektroskopii mossbauerowskiej (CEMS). 

● Badanie realnej struktury materiałów metalicznych i polimerów za pomocą metody anihilacji pozytonów.

● Badanie metodami kwantowymi ab initio struktury elektronowej, właściwości strukturalnych, magnetycznych, transportowych i nadsubtelnych związków i roztworów stałych z uwzględnieniem uporządkowania atomowego oraz w obecności defektów punktowych.

● Badanie metodami kwantowymi ab initio stabilności fazowej dwu- i wieloskładnikowych roztworów stałych

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.