Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Osiągnięcia

Zbadanie i opisanie procesów klasteryzacji atomów Fe w stopach Cu-Fe.

Opracowanie metodyki wyznaczania parametrów uporządkowania atomowego w stopach metali metodą efektu Mössbauera. Weryfikacja modeli struktury elektronowej dla uporządkowanych stopów Fe-Al, Fe-Co, Cu-Zn-Sn.

Opracowanie modelu teoretycznego (SLP) opisującego anihilację pozytonów w polimerach.

Opracowanie programu komputerowego LT10 do analizy widm czasów życia pozytonów.

Wyznaczenie metodą funkcjonału gęstości struktury elektronowej i właściwości magnetycznych związków międzymetalicznych ziem rzadkich Y(FeV)12, Gd(NiFe)3, (Gd1-xYx)7Pd3. , Gd(In1-xSnx)3, EuF3, Zr1-xDyxNiSn , EuCo2X2 (X = Si, Ge), GdPdAl.

Określenie metodami kwantowymi ab initio preferencji położeniowej oraz wpływu na oddziaływania nadsubtelne dodatków stopowych w roztworze stałym Fe-Al.

Opracowanie modelu do obliczeń oddziaływań nadsubtelnych w układzie Fe-Al z uwzględnieniem uporządkowania atomowego bliskiego i dalekiego zasięgu.

Teoretyczne wyjaśnienie anomalii elektronowego ciepła właściwego i transportu elektrycznego w stopach Fe2-xVxM (M = Al, Si, Ga) i Fe2V1-xTixAl o strukturze typu Heuslera.

Skonstruowanie detektora elektronów konwersji ze scyntylatorem gazowym , wykorzystywanym w badaniach powierzchni z zastosowaniem spektroskopii efektu Mössbauera.

Ważne publikacje

R. Rapacz, K. Balin, M. Wojtyniak, J. Szade, Morphology and local conductance of single crystalline Bi2Te3 thin films on mica, Nanoscale, 38 (2015)16034-16038.

A. Bajorek, K. Prusik, M. Wojtyniak, G. Chełkowska, Synthesis of nanostructured Ho(Ni0.5Fe0.5)3 compound via ball-milling, Materials Characterization, 110 (2015) 145-159.

A. Bajorek, P. Skornia, K. Prusik, M. Wojtyniak, G. Chełkowska, Study of morphology and magnetic properties of the HoNi3 crystalline and ball-milled compound, Materials Characterization, 101 (2015) 58-70.

E. Maciążek, M. Karolus, M. Kubisztal, I. Jendrzejewska, R. Sitko, T. Groń, A. Ślebarski, M. Fijałkowski, Magnetic and specific heat properties of a new Gd-doped ZnCr2Se4, Materials Chemistry and Physics, 168 (2015) 187-192.

K. Stróż, Symmetry of semi-reduced lattices, Acta Crystallographica A, 71 (2015) 268-278.

M. Dulski, K. Bilewska, M. Wojtyniak, J. Szade, J. Kusz, A. Nowak, R. Wrzalik, J. Kubacki, E.V. Galuskin, Rondorfite-type structure - XPS and UV-vis study, Materials Research Bulletin, 70 (2015) 920-927.

A. Bajorek, J. Deniszczyk, A. Chrobak, G. Chełkowska, Effect of In/Sn substitution on magnetism, crystal and electronic structure in Gd(In1-xSnx)3 system, Philosophical Magazine, 95 (2015) 3554-3576.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.