Instytut Nauki o Materiałach

Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach

Wyposażenie pracowni Zakładu Technologii Materiałów Inżynierskich

● Uniwersalny system INSTRON 3382 - najnowszej generacji zespół urządzeń do badań wytrzymałościowych. W skład zespołu wchodzą: maszyna wytrzymałościowa o zakresie siły do 100 kN, komora temperaturowa o zakresie pomiarowym od temperatury ciekłego azotu do 300 oC, piec wysokotemperaturowy (do 1000 oC), zaawansowany ekstensometr wideo oraz komputerowy układ sterująco-kontrolny z pakietem oprogramowania. System umożliwia wyznaczanie właściwości mechanicznych materiałów metalowych, polimerowych i ceramicznych jak również badanie zjawisk towarzyszących procesowi odkształcenia plastycznego oraz mechanizmów niszczenia materiałów - w szerokim zakresie temperatury i szybkości odkształcenia.
● Mikrotwardościomierz cyfrowy firmy ITW Test & Measurement typu 401/402 MVD - skala Vickersa 10 G - 1 kG.
● Twardościomierze Brinella, Rockwella i Vickersa.
● Młoty Charpy’ego do badania udarności.
● Tribometr TRN Anton paar w ruchu obrotowym i oscylacyjnym.
● Tribometr TRN Anton paar w ruchu liniowym.
● Profilografometr Mitutoyo Surftest sj-500.
● Walcarki laboratoryjne.
● Urządzenia do prób technologicznych.
● Szlifierko-polerki do wykonywania zgładów metalograficznych.
● Mikroskop świetlny OLYMPUS, typ GX-51 z systemem analizy obrazu MicroScan.
 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

„Cookies” (z ang. cookie – ciastko) są to niewielkie pliki tekstowe, wysyłane przez serwis internetowy, odwiedzany przez Użytkownika. Pliki takie są zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie, tablecie), wykorzystywanym podczas przeglądania stron internetowych. Plik cookie zawiera zwykle nazwę strony internetowej, którą odwiedzamy, okres ważności oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Serwisy internetowe Uniwersytetu Śląskiego wykorzystują pliki cookie przede wszystkim w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do ograniczania liczby wyświetleń akcji informacyjnych, reklamowych i innych treści prezentowanych w serwisach internetowych Uniwersytetu Śląskiego. Pliki cookie mogą być również wykorzystywane w celu mierzenia efektywności tych działań.

Na stronach Uniwersytetu Śląskiego wykorzystywane są następujące pliki cookie:

sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
stałe – pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Większość przeglądarek internetowych jest domyślnie ustawionych tak aby pliki cookie były przyjmowane. Ustawienie te jednak mogą być zawsze zmienione przez użytkownika. Możliwe jest całkowite zablokowanie zapisywania plików cookie lub blokowanie ich tylko w części. Należy jednak pamiętać, że zablokowanie zapisywania plików cookie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie serwisów internetowych Uniwersytetu Śląskiego. W szczególności nie będą pamiętane sesje użytkownika w serwisach internetowych wymagających logowania.